Varför Soppa?! Gå ner i vikt!

http://iform.se/kost/nytt-om-kost/soppa-bidrar-till-viktminskningen

  • Det tar 15-20 minuter från att du äter till det att hjärnan tar emot mättnadssignaler. En förrätt sätter alltså i gång mättnadsregistreringen innan huvudrätten står på bordet.
  • Fiberrik och vätskerik mat fyller magen, vilket bidrar till mättnadskänslan.
  • Vill du gå ner i vikt? Ät soppa till förrätt!

    Det säger i alla fall forskare vid Penn State University, USA, efter att ha testat det på en grupp försökspersoner.
    Några av personerna i studien fick först en kalorifattig soppa med kycklingbuljong, potatis och broccoli, därefter fick de äta så mycket de kunde av huvudrätten. Resten av gruppen åt bara huvudrätten.
    Soppätarna fick i sig 20 procent mindre kalorier - trots att de åt en rätt mer än de andra. Enligt forskarna kan alla typer av soppor ha samma effekt, bara de är kalorifattiga. Och att vilken kalorifattig förrätt som helst som stillar den värsta hungern, har samma effekt.

    Ja, jag erkänner... jag är en sopp- tok. Framför allt dom sopporna som har ett litet sting i sig... inte cyber- heta men man ska känna något... så nu ska jag skriva lite recept på olika soppor. Om det är någon soppa jag måste prova, skriiiiiiiv!! :D

    Vi börjar med pekingsoppa!

    Pekingsoppa

    150 g magert fläskkött eller kycklingfilé i bitar
    100 g skalade räkor
    220 g bambuskott
    220 g champinjoner, skivade färska eller på burk
    1/2 dl djupfrysta gröna ärtor
    1 ägg
    1 liter vatten
    2 msk vinäger
    1 msk strösocker
    1 tsk salt
    1/2 -1 dl thai sötsur Chilisås
    2 msk tomatpuré
    1 hönsbuljongtärning

    Gör så här

    Strimla köttet.
    Koka upp vattnet och lägg i köttet.
    Tillsätt all ingredienser utom räkor och ägg.
    Koka 5 minuter eller tills köttet känns mört.
    Blanda ner räkor och uppvispat ägg.
    Red av med potatismjöl uppvispat med vatten till lagom konsistens.


    Paprikasoppa- Stärker immunförsvaret!!

    Ingredienser till 4 personer
    2 msk olivolja
    300 g kycklingbröst i tärningar
    6 röda paprikor
    1 hackad rödlök
    3 morötter i stora bitar
    4 vitlöksklyftor
    4 tomater i tärningar
    1,25 liter vatten
    4 nävar sköljd färsk spenat
    4 msk mascarpone
    saft och skal från 2 citroner

    Tillagning
    Skär kycklingbrösten i tärningar, koka i 5–10 min. och lägg åt sidan.
    Skär bort kärnor och skal från paprikan och stek allt tillsammans med lök och vitlök i ca 2 minuter.
    Tillsätt tomater, morötter och vatten och låt soppan sjuda tillsammans med kycklingbitarna tills grönsakerna är möra.
    Blanda spenaten i grytan och låt koka 1 min.
    Blanda till sist i mascarpone och rör tills soppan fått en orange färg. Smaksätt med citronsaft och skal, salt och peppar.

    Mascarpone kan bytas ut mot grekisk yoghurt (2 %) som har ett högt proteininnehåll vilket mättar bättre. Kyckling kan bytas ut mot räkor, lax, tonfisk eller nötkött.

    Kan ju börja med dessa så länge. :)


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0